Publicerad den

Njut av juleljus i vintermörkret

Nu är advent och julen här. Då är vi många som pyntar både ute och inne med slingor, stjärnor och ljusstakar. Visst är det härligt med alla lampor i vintermörkret! Här är några goda råd till dig som gillar julbelysning.

Du som gillar julbelysning men inte vill slösa med el – använd LED-lampor. Energimyndigheten har gjort mätningar som visar att en sjuarmad elljusstake med glödlampor drar 27 gånger mer el än en motsvarande ljusstake med LED-lampor.

  • Om du vill byta till LED-lampor i en ljusstake som inte har det från början – Kolla första tillverkarens instruktioner och byt sedan alla lampor samtidigt.
  • Var noggrann när du köper reservlampor. En femarmad elljusstake ska inte ha lampor för en sjuarmad elljusstake. Det är viktigt, eftersom lamporna annars inte tål den spänning de får.
  • LED-ljus i vax kan också vara ett bra och brandsäkrare alternativ till levande ljus om man har små barn, husdjur eller inte alltid kan ha ljusen under uppsikt.
  • Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk utomhus. Elmaterial ska ha IP-klass 44 eller mer för att kunna användas utomhus.
  • Trasiga lampor och ljusslingor ska lämnas in till miljöstation eller återvinningsstation.

Här kan du kan läsa mer om Energimyndighetens test och få fler goda råd

Vi på Partille Energi önskar dig en riktigt God Jul.


Senaste nyheter

Alla nyheter →