Publicerad den

Nya krav på elmätare

Foto på Mikael Jednell, vice VD Partille Energi

Senast den 1 januari 2025 ska alla elmätare i Sverige ha funktioner som bland annat ska underlätta för kunder som vill följa sin energianvändning eller vara aktiva på elmarknaden. Ett av de nya kraven är därför att mätarna ska ha ett gränssnitt gör det möjligt för kunder att hämta information från mätaren. 

– Vi jobbar just nu tillsammans med Lerum Energi, som sköter drift och underhåll i våra nät, med att välja ut nästa generations mätare som uppfyller de nya kraven. Byten av alla mätare kommer att planeras in under 2023 och 2024, säger Mikael Jednell, vice Vd för Partille Energi.

Det är Energimarknadsinspektionen som har tagit fram funktionskraven för de nya elmätarna. I länken kan du läsa mer om vad de ska klara.
Länk till Energimarknadsinspektionen

Elmätarna som nu används i Partille Energis nät stödjer tyvärr inte de nya kraven om kundgränssnitt. Det innebär att man inte redan idag kan ansluta utrustning som kräver så kallad HAN-port eller P1-port till de befintliga mätarna.


Senaste nyheter

Alla nyheter →