Publicerad den

Energirik sommarsoppa

gaspacho soppa

Omtanke & Värme är viktigt för oss på Partille Energi. Men, på sommaren kan ju omtanke faktiskt innebära svalka istället för värme. Därför tänkte vi bjuda på ett favoritrecept.

Gazpacho – enkelt, svalkande och läskande.
Den spanska grönsakssoppan som serveras iskall kan varieras i det oändliga, drickas slät ur glas, ätas ur skål och varieras med tillbehör efter personligt tycke och smak. Lättlagad dessutom. Perfekt en varm sommardag med andra ord. Lite omtanke från oss, så här till sommaren. Och den lilla chilihettan i soppan, ja, den får representera värmen den här gången.

Vi kan inte låta bli att skicka med en liten påminnelse också: Om du har infravärme på balkongen eller uteplatsen, glöm inte stänga av den när du går in för kvällen. Så gör du inte av med el i onödan.

God sommar önskar vi på Partille Energi!

Till 4 personer behöver du:
1 gurka
1 kg väl mogna tomater (eller cirka 7 dl tomatjuice)
1 paprika
1 schalottenlök
1-2 vitlöksklyftor
1 grön eller röd chilipeppar
1/2 dl olivolja
En skvätt vinäger och salt
Tillbehör:
Bröd till krutonger eller att äta stekt vid sidan om
500 g räkor (valfritt, men mycket gott)

Så här enkelt gör du en snabb gazpacho:

• Kärna ur paprika och chilipeppar
• Skala lök och vitlök
• Dela hälften av tomaterna, gurkan, paprikan, löken och chilipepparn, krossa vitlöken. Lägg detta i en mixer, tillsätt olivolja och mixa till en slät soppa. Alternativt kan du använda en mixerstav. Om du använder tomatjuice istället för tomater tillsätter du denna i samband med att du mixar.
• Smaka av med salt och vinäger
• Kyl soppan i kylskåp 1-2 timmar.
• Finhacka resterande grönsaker och placera i separata skålar.
• Gör i ordning brödet, skär till skivor, stavar eller kuber. Stek i olivolja strax innan servering av soppan.
• När soppan blivit riktigt kall, servera i skålar tillsammans med de finhackade grönsakerna, brödet och eventuella andra tillbehör (som till exempel räkor).


Senaste nyheter

Alla nyheter →