Publicerad den

Spartips du ”verkligen” har nytta av

El spartips

Golvvärme är härligt, men den behöver sällan vara igång hela tiden. Spara in på elförbrukningen genom att koppla en timer till värmen, eller slå på och av manuellt efter behov.

Håll värmeelementen fria. Ställer du hyllor, möbler och annat framför elementen hindras varmluften, och det krävs mer energi för att värma upp i hemmet.

Koka snabbare med lock på grytan. Vattnet värms mycket snabbare om du använder lock vid uppvärmningen. Vilket så klart innebär att det går åt mindre el, dessutom går det fortare att få maten klar.

Att använda en vattenkokare istället för spisen när du värmer vatten är mer energieffektivt, och för det mesta snabbare än att använda spisen.

Tvätta inte förrän du har en full maskin. Och när du tvättar, gör det inte på högre temperatur än nödvändigt.

Använd diskmaskin om möjligt. Att köra fulla diskmaskiner på energisnåla program är sparar mer än att diska för hand i varmvatten.

Se över tätningen av fönster och dörrar. Värme läcker snabbt ut genom springor. Dessutom blir det dragigt i en dåligt tätad bostad, vilket får det att kännas kallare än det egentligen är.

Tänk på att stänga av spisfläkten när du inte lagar mat. Den el som går åt för att vädra ut matoset är väl investerad, men när fläkten går sugs också mycket uppvärmd luft ut.

Stäng av elektronikprodukter helt när de inte används. Standbyläge står för ett förhållandevis stor “energiläckage”. Varje enskild produkt förbrukar inga stora mängder el när den står i standby, men med tanke på hur många apparater som finns i varje hem kan du sammantaget göra en hygglig besparing även här.

Använd kallt vatten om du bara ska skölja av händerna. Det varma hinner ändå inte fram förrän du stängt av kranen.

Ha rätt temperatur i kyl och frys. Med +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

Duscha snabbt och använd snålspolande munstycke för att spara på varmvatten. Duschar du i 5 minuter kan det gå åt ungefär 60 liter vatten och 2,3 kWh jämfört med 180 liter vatten och 6,9 kWh för en dusch i 15 minuter.


Senaste nyheter

Alla nyheter →