Spara på krafterna

Energisituationen i Sverige och Europa har blivit kraftigt ansträngd på grund av kriget i Ukraina. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte kommer räcka för vissa timmar i vinter.
I ett vidare perspektiv behöver vi också minska vår energianvändning för att skapa ett mer hållbart samhälle. Vi kan tillsammans bidra genom att minska vår användning av el och energi. Här får du 35 tips om hur du kan göra för att spara på energi.

Handdiska inte under rinnande vatten.

Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.

Diska med full maskin

Om du använder diskmaskin: kör med full maskin och stäng av torkfunktionen om det är möjligt. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem. Använd kortast möjliga diskprogram. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare.

Sätt locket på kastrullen

Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.

Anpassa kastrullens storlek till plattan

Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

Tina fryst mat i kylen istället för i micron

Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.

Rätt temperatur i kyl och frys

I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer.

Frosta av frysen

Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – det minskar både energiåtgången och brandrisken.

Använd micron för små portioner

Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.

Stäng av kaffebryggaren

Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.

Koka upp vatten i vattenkokare

Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Utnyttja eftervärmen

Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm.

Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret

Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha.

Säg till värden om droppande kranar

En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!

Säg till värden om läckande toaletter

I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

Använd inte handdukstork och golvvärme i onödan

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av
den när handdukarna är torra. Stäng
av golvvärmen när den inte behövs
och undvik gärna mattor och möbler
på golv med golvvärme så att värmen
får röra sig fritt.

Stäng av vattnet när du borstar tänderna

Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

Kolla tätningslisterna

Byt ut dem om du känner drag. Bor du i lägenhet kan du kontakta din fastighetsskötare för hjälp.

Ordna en laddningsstation till mobiltelefoner och leksaker

Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för alla uppladdningsbara leksaker och spel. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

Använd energisparläge på datorn

Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.

Med lägre temperatur sover du bättre

Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

Byt till lågenergilampor eller led-belysning

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med led-alternativet. Minska energiåtgången genom att byta till led-belysning där det är möjligt.

Placera inte stora möbler framför elementen

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

Stäng av allt med ett tryck – använd grenkontakt med strömbrytare

När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi.

Stäng av med strömbrytaren istället för med fjärrkontroll

När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi.

Stäng av med strömbrytaren istället för med fjärrkontroll

Dator, tv och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.

Tvätta med full maskin

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en enda tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.

Tvätta inte i för hög temperatur

Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

Ta ansvar för trapphuset om du bor i lägenhet

Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Använd inte hissen om du inte behöver.

Lufttorka tvätten – det är mest energisnålt

Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Använd torktumlare och torkskåp sparsamt – de är stora energitjuvar!

Torkskåpet är en stor energitjuv

Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

Välj energieffektiva alternativ när du köper elektronik

Om du ska köpa ny tv försök hitta en med inbyggd digitalbox som klarar de sändningar du har hemma. Då slipper du ha en separat digitalbox som kan dra lika mycket el som en mindre tv. Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna på toptensverige.se. Där hittar du även energismarta kylar, lampor, fönster, torktumlare och tvättmaskiner.

Få koll på energiförbrukningen

Det finns billiga energimätare att köpa som kopplas till vägguttaget. Då kan du mäta elförbrukningen på anslutna apparater.

Släck när du
går ut ur rummet

Släck ljuset när du lämnar rummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!

Dra för gardiner och persienner på natten

Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Anmäl alla fönster och dörrar som drar kallt till hyresvärden om du bor i lägenhet.

Vädra snabbt med tvärdrag

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.

Stäng inte vädringsluckor och ventiler

Ett hus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger.


Senaste nyheter

Alla nyheter →