Publicerad den

Att tänka på när du väljer elhandelsbolag

Kvinna med telefon

Har du blivit kontaktad av elhandelsförsäljare per telefon eller ute på stan som lovar dig mycket lägre elkostnader om du tecknar ett avtal med dem? Här nedanför finns lite fakta och några goda råd som kan vara bra att känna till när du väljer elhandlare.

– Det finns ca 140 olika elhandelsbolag att välja mellan i Sverige. På elpriskollen.se kan du jämföra elhandelsbolag på bland annat pris och miljö.

– Sedan hösten 2019 sammanställer Konsumenternas Energimarknadsbyrå en lista över de elhandelsbolag som fått flest klagomål. Listan kan vara bra att känna till när du ska välja. Du hittar den här.

– Var försiktig när du lämnar en fullmakt till ett bolag via telefon, internet eller i butik så att inte fullmakten ger större befogenheter än vad du har tänkt dig. Ett exempel är att fullmakten kan ge bolaget rätt att bryta det avtal du har med din nuvarande leverantör även om det medför att du får en brytavgift.

– Det finns förmedlingstjänster som gör upphandlingar och byten till ett annat elbolag åt dig. Tänk på att de ofta byter till det elbolag som erbjuder förmedlaren bäst ersättning. Det är inte alltid bästa pris eller villkor för dig.

– Du har 14 dagars ångerrätt om du har blivit uppringd och har tecknat ett elhandelsavtal via telefon. Ångerrätten gäller också om du har skrivit på ett avtal ute på stan.

– Vid telefonförsäljning gäller sedan 2018 att du ska ges möjlighet att skriftligt acceptera företagets erbjudande efter att samtalet har avslutats. Utan den skriftliga accepten är avtalet inte giltigt.

– Alla elkunder måste ha både ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal. Partille Energi Nät AB har Göteborg Energi Din El AB som anvisad elhandlare. Om du är elnätskund hos Partille Energi Nät AB, men inte aktivt har valt elhandelsföretag har du alltså automatiskt ett elhandelavtal hos Göteborg Energi Din El AB.


Senaste nyheter

Alla nyheter →