Publicerad den

Effektavgift – för en jämn belastning på vårt gemensamma elnät

Effekt-använd-inte-alla-maskiner-samtidigt

Bor du i villa, radhus eller lägenhet med mätarsäkring över 16 A består din elräkning från oss delvis av något som kallas effektavgift.
Ju mer du kan jämna ut din energiförbrukning, desto mer kan du sänka effektavgiften. Nedan får du några tips om vad som kan vara bra att tänka på för att kapa topparna i energiförbrukningen.


I takt med att vårt samhälle blir allt mer elektrifierat ökar också belastningen på elnätet. Effektavgiften är ett sätt att styra mot en jämnare belastning på elnätet, över alla dygnets timmar och alla månadens dagar. Genom att planera din användning av olika apparater kan du utnyttja effektavgiften till din fördel. Här följer några råd om vad du kan göra för att minska din energianvändning i allmänhet och dina toppar i synnerhet.

Klicka här för att läsa mer om hur effektavgiften beräknas

Här är några tips om hur du kan hålla nere dina energikostnader

Använd inte alla effektkrävande maskiner samtidigt
Spis, ugn, dammsugare, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare är några av hushållets mer effektkrävande maskiner. Försök, om möjligt, att använda dessa var för sig så jämnar du ut effekttopparna.

Tänk på varmvattenförbrukningen
Uppvärmning av vatten kan stå för en stor del av din energiförbrukning. Du sparar varmvatten till exempel genom att duscha istället för att bada, duscha lite kortare. Ett annat sätt att minska varmvattenförbrukningen är att inte diska under rinnande vatten.

Håll koll på uppvärmningen
Har du någon form av eluppvärmning finns mycket att vinna på att tänka till en extra gång. Kanske har du uppvärmningen igång även om den inte behövs? Kanske kan du sänka någon grad – det gör stor skillnad i energiförbrukning.

Effektvakt om du laddar elbil
Om du inte har bråttom att ladda din elbil är det smart att använda en så kallad effektvakt. Med en sådan kan du säkerställa att laddningen inte går med full effekt (“snabbladdning”) och/eller att bilen inte laddas när andra effektkrävande apparater är igång.


Senaste nyheter

Alla nyheter →